Friday, December 30, 2011

weird much. :)


i dont like robots. AT ALL. but i love ATOM. :D TWO THUMBS UP.


MI : GP. m not so into action movies but for this one, THUMBS UP.

these two movies had changed my perceptions PLUS they have such a good looking hero in action. hehe. i dont mind watching action movies now. ;)





p/s : mum paid the penalty for my flight ticket. will be goin back on 2nd. :') thanks parents.

Monday, December 26, 2011

hell-o

yaa you guys aware kan now m having my mid sem break. and it is until 2ND JANUARY 2012 and yet i've to go back to s.alam on 1ST JANUARY 2012. sbb dh beli tix awal. and m so NOT LOVING IT. ya la, cuti sekali sekala, pastu org lain sedap cuti lg, i have to head back dah. and ya, sehari tu bermakna sbb 1st january tu bukannya balik mlm ke ape, balik ptg weh. some people will just say that one day does not really matter but for me it does.

buatlah apa pun to let me feel good, but i dont think i will have fun anymore.

till then, goodbye.

Monday, December 19, 2011

Hospital(s)..



dont get me wrong. no one admitted. just some short story about hospital. since the last time i updated my blog was err, few days ago with short-little-one-sentence post, today rajin sikit. lets hit it.

i DISLIKE HOSPITAL. like seriously. i mean it. seriously. i have this terrible goosebumps whenever i enter or pass by any hospital. so if there's anyone who admitted in the hospital, i feel bad. not that i dont wanna visit them but i just dont like hospital. i used to tell someone (i cant remember who was it, but i think it was my mum) i told her, 'nanti if nak bersalin, panggil je bidan dtg rumah, i dont wanna go to the hospital' you seee. kolot kan pemikiran. haha. mcm org dolu dolu. but whatever. mmg jantung nanti pump beribu kilometer lajunya.

when i was a kid, ada ketumbuhan dkt leher/tekak (entah la xtau nk describe kt mana, dia mcm halkum tu!) and yah i had that. we wanted to go for a check up in the hospital but for sure nanti kena sembelih punya aku ni pun. so we decided not to go through operation but pergi berubat traditional way. and so i believe, traditional pun boleh sembuh ok penyakit! hihi.

you know why m so scared to go to the hospital? its simply because dkt hospital ada bilik mayat, and ada org yang meninggal dkt situ. i know it sounds ridiculous but who cares, everyone has their own weaknesses and so do I.

plus, the smell of the hospital is sooo NOT nice. nak kata bau dettol pun tak, bau chemical/ubat pun tak. bau ape tu haa, cmne nk describe. you see, when it comes to hospital mmg xreti nak describe lebih lebih. mcm nervous waktu tulis ni pun! HAHA

but now m quite okay sikittttt la kalau sebut psl hospital pun. few years ago, my late aunty was admitted in Hospital Besar Pulau Pinang, and we always drop by to visit her. almost everyday. from there mcm dah gain confidence, not that nervous sgt, but still the feeling is there. masa i walk through the wards, mesti nnt fikir, 'ada orang sakit dalam tu, kesian diorang, mcm mana diorang boleh masuk situ, sakit ape bla bla' patu terus rasa mcm nak nangis. dah la aku murah air mata.

then, my nenek sedara kena ragut few years ago, masuk ICU dkt Hospital Besar P.P jugak. kena buat surgery and bila pergi melawat, tengok dia dalam tu ya Allah sedih gila. tak bergerak langsung. oleh itu, saya kasihan sangat. and lg satu, i always have this feeling yang hospital besar ni mcm scary lg compared to private hospital. sbb the surroundings mcm dull. mcm dah la orang sakit je dalam tu, pastu persekitaran pun sedih dan pilu. :(

lastly, my dad was admitted almost 3 years ago. masuk CCU (Critical Care Unit) at Pantai Hospital due to high blood pressure. dah nama pun CCU of course nk kena masuk sorg sorg if nak melawat kan, that time, mummy asked me to go in first, ketaq lutut weeeii! dah lama walid punya katil tu jauh nun hujung sana, kena lalu in front of orang yang critical critical dalam tu, jantung macam nak melompat keluar. silap silap aku terbaring sekali dlm tu. tapi nasib baik walid dah sedar that time so nmpk je walid trus increase speed. :') i think that was the last time masuk hospital kot. tapi sampai sekarang ketar lutut lalu dpn hospital tu tetap ada. how nice. :') that was the second time walid admitted. the first time was when he gone through an operation due to hernia.

tuuu jeeee, short post isn't it? ;)

Thursday, December 15, 2011

Tuesday, December 6, 2011

GM.

imma the General Manager at Deserts Galore. ;)

haaa, jangan terkejut. that is our entrepreneurship assignment, we have to create our own business and do the business plan where each of the group members will have their own position.

doakan kejayaan kami semua! terima kasih banyak banyak! hihihi. :D

Sunday, November 27, 2011

memorable.



catchy song it is. lagu ni seriously kalau dgr mesti ingat dkt family. u know why? lemme tell you.

one night, while m driving, tetiba dgr lagu ni dkt radio. interesting. catchy song by ramlah ram. WHO? yes RAMLAH RAM penyanyi dolu dolu kala yang menyanyi lagu memang jiwang tak pun lagu meleleh air mata. but this song, opposite. bila blk rumah, terus download this song and asked mum to listen to it. she fell in love with the song too.

one day, mak tengah duduk dalam bilik ifwat. ber-youtube berseorangan sambil mulut menyanyi riang lagu ramlah ram ni. ifwat was sitting behind her and i joined them. i was singing with mum, and ifwat pun mengeluh 'apa laa jenis lagu yang hampa dengaq ni, xbest langsung' and we laughed and sambung nyanyi riang berdua duaan dengan niat jahat bagi ifwat lg annoyed. hahahaha. and he did nothing sambil tersengih tengok betapa pelik ibu dan adiknya mngkin. ;p

one afternoon, walid was driving, i was sitting beside him and we were 5 mins away from penang airport to fetch mum and suddenly lagu tu berkumandang dekat radio. i told walid 'ni lagu favourite mak'. perasaan seorang suami bila mengetahui lagu itu kegemaran isterinya, walid was speeding sbb nak bg mak sempat dgr lagu tu jugak dlm kereta. :') and bila smp mak sempat la dgr sambil nyanyi last verse of d song dgn chorus sikit sikit.

you seeeee. satu lagu dapat bagi satu family ada satu cerita tersendiri.

ONLY GOD KNOWS HOW MUCH I MISS THEM.

Saturday, November 26, 2011

all alone.

i just knew it, we have three days of holidays this weekend siince monday is a public holiday. and you know what? this is killlling me. im so freaking bored. i dont know what to do. but looking on the bright sight, this will be the longest, relaxing holiday ever here. because after this, ahha. the rest is nightmare.

i miss penang. i miss home. i miss my parents. i miss my brother. i miss my bedroom. i miss everyone, everything.

all alone.

Thursday, November 24, 2011

first week.

so today is Thursday. 4th day for this week. i've been here for almost a week but it feels like a month. i miss being at home. everything about home. but thinking of im here to have a better future, i need to be strong. i need to focus. i need to stay calm.

about the subjects for this semester, all i can say is it will be tough. seriously. those subjects are hard. plus i have class everyday from 8 am to 6 pm everyday without fail. one lecturer asked us 'korang class everyday sampai pukul berapa?' and when we told him about our schedule, all he can say was 'bangla pun balik awl dr korang' haha. u seeee how powerful we are. :')

elected as the class rep for this sem, i need to be extra alert in everything. i will try to give my very best and i hope they can cooperate with me. and trust me, they do. im so happy to have a supportive classmates. it feels so weird when lecturers called u, when we have to take orders for books, collect money, deal with all the schedule, classes and everything. hehehe, it is fun but tiring. but yeah, no complain! and now i miss my school life, i miss prefects board, i miss the time when i was the Penolong Ketua Pengawas. :(

so here i am, again, wish me all the best. i want i need i must achieve good grades again and again and again!

Monday, November 14, 2011

#2 WHY MUST You Follow What Your Boyfriend Says?

first of all boyfriend is NOT your husband. fullstop.

so when it comes to follow your boyfriend's orders/needs/wants i guess there's something wrong with it. just tell me, if you do not follow what he asked you to do, will you both quarrel? YES kan? just because of the GF refused to do whatever he instruct.

BIG QUESTION MARK IN MY HEAD, (so kenalah capslock nak tunjuk BIG tu), why must when your boyfriend does not let you go out with someone/somebody YOU FOLLOW what he said but if your parents do not let you go out with your BF/friends you will NOT FOLLOW kan. mulalah nak rebel tak tentu pasal, hentak hentak kaki macam kat padang kawad tapi kalau BF tu suruh 'i tak bagi u kuar dgn somebody somebody' terus angguk macam burung belatuk turut perintah bersama dengan senyuman manis. so the questions here, siapa darah daging? siapa kesayangan? your boyfriend is it? ikut je la apa dia ckp and if let say one day you both break up, kira goodbye la. yang selama ni kau turut kata kata dia tu, sia sia ke? alahai. tak faham la part tu. lain la kalau org tu penjenayah ke ape yang diketahui ramai ni tak kadang kadang sampai nak keluar dengan kawan kawan sendiri pun tak boleh just because of the bf is not there. sometimes, you need space for yourself.

ANOTHER QUESTION MARK, whenever your BF told you that he dont like to be friend with somebody somebody and auntomatically you dont like to be friend with them too. why is it aa? virus ke? i was just thinking, if the two parties have a not-so-good-relationship, why must you make it more complicated and be the third party? tak payah la kot. sebab just like i said, kalau satu hari dah takde pape dgn si BF, kau nak bergantung pada siapa selain family? kawan kawan kan? selagi orang tak buat pasal, cari gaduh with you, just be friend with them. jangan on top of that kau carik pasal balik dgn diorang semata mata nak tunjuk kasih sayang yang mendalam tiada tolok bandingnya dekat boyfriend tu. TAPI kalau orang tu carik pasal dulu dengan kau, relevan lah kalau kau terkena virus tu sekali. if dia okay, xde hal pape, be nice. :)

not saying that im good (NOT AT ALL!), but i just feel that there is/are something not right regarding how girlfriends nowadays treat their boyfriends. Therefore, you know what's best for you. THINK before you ACT.

*NEXT ON WHY MUST : WHY MUST YOU RIDICULE PEOPLE WHO GAIN WEIGHT?

Saturday, November 12, 2011

and when i cook..



Spaghetti Bolognese by KD.

Monday, November 7, 2011

for the first time!

since i've been tagged for the first time, im now excited to answer all the questions. who tagged me? of course tak lain tak bukan blogger hebat NurulJannah Asila or we called her kak jan. :) oh dan dia juga girlfriend class rep saya. hihihi. so come on, lets play the gaaaaame!

First : The Rules.

1. You must post these rules.
2. Each person must post 11 things about themselves in their journal.
3. Answer the questions the tagger set for you in their post. And create 11 new questions for the people you tagged to answer.
4. You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
5. Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER.
6. No tag back!
7. No stuff in the tagging section about 'YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS' YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WILL ALL HONESTLY) have tagged 11 people.

Second : 11 Things About ME!

#1 : My full name is Siti Nor Khodijah binti Sheikh Samsol Bahari. people call me KD / IJA. and im mixed. my mum is pure malay + my dad is an arab = me.

#2 : i love red in colour damn much. i dont know why. it just happened to be. hahaha. red shows bravery. bajet berani. so yaa, red is wonderful colour.

#3 : i love to cook and bake. i enjoyyy cooking and baking superr superr mucchh. i love to try new recipe, cook new dishes, prepare desserts. awwhh, i just love it!

#4 : i love cosmetics stuffs. eyeshadows, lip lacquer, eye liner, mascara. everything. i feel good looking at those stuffs because i feel like im a grown up lady! :)

#5 : i used to have braces on. and now nomore. and sadly, my teeth are now mengada. it moves back. but just a little. but still i dont like it. perhaps i can ask my future husband to give hantaran for me to put on my braces back?

#6 : i hate people who distube me while im sleeping. and i mean it. i just dont like it because i have difficulty to sleep and yet when im sleeping, there are people who disturb. uwaaa. =_=''

#7 : i MUST have my blanket when im sleeping. any blanket. if i dont use blanket, then i cant sleep.

#8 : i dont like pink. but most of my stuffs are pink in colour. ;s dah perempuan memang tak boleh nak elak lah kan. but now, im more careful in choosing what colour of stuffs should i own. hehe.

#9 : menstrual pain is my bestfriend every month. i will get it without fail. but orang dulu dulu cakap if u always get menstrual pain, then when u want to deliver nanti senang. so err, bersusah susah dahulu, bersenang senang kemudian. haha

#10 : i start wearing tudung / hijab when i was in form 1. 13 years old.

# 11 : ohhh lupa pulak pasal ni. I TALK A LOTTTTTT. kadang kadang cakap takde fullstop. kadang kadang ade. ikut la mana sempat. haha. tak de la ckp mcm train. i talk like a normal people cuma terlebih enjoy bercakap. used to be ketua MC masa jd prefect during high school.


Third : Questionaire!

1. What do you think of ME?
* you are one beautiful lady. sangat confident in whatever you are doing. and one thing for sure, you KNOW what you are doing.

2. Tak suka makan apa and why?
* tak suka makan ape eh. jap fikir. erm, haaa tak suka makan pecal. pecal ni rasanya macam makanan jawa kot. tak suka sebab rasa dia pelik sbb after makan of course nnt pening kepala. haha.

3. Pernah tak jatuh tergolek kat public?
* PERNAHHHHHH! (dengan bangganya mengaku. bukan setakat tegolek je, siap macam nangka wangi lagi) fuhh.

4. Your first perfume?
* i cant remember tapi rasanya it was Escape beli masa buat umrah.

5. Barang yang korang PALING SAYANG ?
* handphone.

6. Perkara yang paling korang tak suka kalau bestfriend korang buat tapi tak sanggup nak tegur?
* erm, whenever he/she put the blame on others.

7. Fastfood yang korang prefer utk makan tiap kali keluar and why?
* McD la kot. sbb easy. grab and go. hehe.

8. Apa yang korang selalu buat kalau tengah nervous?
* selawat. pastu duduk diam diam. renung dinding.

9. Pernah menangis kat depan orang ?
* of course. banyak kali. saya over sensitif org ckp. :(

10. Pernah suka kat bestfriend sendiri tak?
* errr.

11. Have you ever feel betrayed, and apa yg korang buat lepas tu ?
* yes!! berdoa semoga dia mendapat balasan yang setimpal daripada Allah SWT.

DONE! oh, saya tak reti nak tag orang lain. :( xpe nanti saya belajar okay. till now. goodbye readers!

#1 WHY MUST you underestimate people?

first entry on my WHY MUST. underestimate, of course everyone knows kan ape maksud dia. it happens around us. and of course it happens to me too. orang underestimate kita, tu perkara biasa la kan and kena lah terima. :( tapi of course sedih. but I personally think that orang yang suka underestimate orang lain ni ada penyakit yang tak ada ubat which is JEALOUSY. dia tak boleh tengok orang lebih dari dia sikit, mulalah nak look down on people. so why does that happen? simple! they are jealous.

oleh kerana umur kita yang masih muda trang tang tang begini, people around us selalu underestimate kita when it comes to exams la kan. of course tak ada benda lain. kalau perempuan yang macam dah anak dara yang dah sepatutnya pandai buat keja rumah, kalau nampak over lemah gemalai mesti orang kata 'eh ni mesti tak pandai buat apa pun dok rumah asyik goyang kaki'

EXAMS. tak semua orang boleh score waktu test la, ujian pertengahan tahun la, ujian 1, ujian 2, trial exam etc. BUT, you must remember tu bukan the end of the world untuk diorang, they can just stand up, do their level best in their final exam (UPSR, PMR, SPM, FINAL EXAM AT UNIVERSITY). so tak payah la nak buat kerja amal mengukur tahap kepandaian seseorang tu based on their on going test. pastu kau pulak bawak cerita kat orang lain, 'eh aku rasa dia tak leh la jawab exam. mesti result dia tak bagus macam dulu bla bla' tak payah nak deny, i experienced that. bukan I tak tau ada orang cakap macam tu about me, haha. seriously i know. tapi biarkan mereka meng-underestimate kita, believe in one thing, kita tak rugi apa apa pun. few days ago result final keluar, im sure tak semua dapat jangka akan dapat result yang bagaimana. apa pun yang kita dapat, alhamdulillah sebab tu yang kita usahakan. tak salah kita berkongsi kegembiraan tentang results kita dengan orang lain, tapi adakah semua boleh terima? yes. tak semua. yang pernah underestimate kita tu yang tak boleh terima kegembiraan kita. they will think that u want to show off. tu lah siapa suruh kau pandai pandai underestimate dia dulu. tapi as i said, hal kita biar terus menjadi hal kita. hal orang biarkan dia dengan hidup dia. Malaysia kan mengamalkan kebebasan bersuara. hahaha. oleh itu teruskan bersuara tapi fikir fikirlah perasaan orang jugak. jangan kerana mulut badan binasa. (wah sekarang suuka berperibahasa pulak dah)

PEREMPUAN. kalau dah selalu keluar dengan kawan2, mesti nanti orang cakap, mesti tak reti buat kerja rumah, asyik keluar je memanjang bila yang nak tolong mak dia sapu sampah, kemas rumah, masak, tanam pokok bla bla. haha. kaann. tapi tu lah, bukan kita duduk serumah dengan dia pun. mana kita nak tau dia reti ke tak. entah entah dia terror gila dah hal hal tu. tak semua orang yang suka keluar tu tak reti buat apa langsung. mana tau dia pandai manage time dia betul betul, sebelum keluar dia masak ke tak pun on weekend or whenever she is free dia asah skill skill bakat terpendam dia tu. haa cuba fikir positive sikit jangan dok underestimate or judge people dulu. other than that, people selalu prejudis when it comes to perempuan dan memasak. katakan suruh perempuan tu potong bawang sebijik, dia potong slow slow tapi kemas lah, mesti akan ada mulut sumbang cakap 'ni buat keja slow, mesti kat rumah tak pernah masak / tak pernah masuk dapur' tak ke berapi telinga dengar sesuka hati cakap mcm tu. tak baik okay. semua perempuan ada kelebihan masing masing. jadi jangan underestimate mereka kerana mereka boleh impress kan anda dengan kelebihan mereka itu! hehehe.

therefore, do not underestimate people around you. accept them for who they are and they will accept you for who you are because you are not perfect either. :)

*NEXT ON WHY MUST : WHY MUST YOU FOLLOW WHAT YOUR BOYFRIEND SAYS?

Saturday, November 5, 2011

Eid Adha Mubarak Everyone~



lemang dah siap? ketupat? rendang? lontong? kuah kacang?

righttt, whatever menus you have on the list for tomorrow, do remember Hari Raya Aidil Adha is not only for us to celebrate it with good foods/dishes but for us to remember the willingness of Nabi Ibrahim A.S to sacrifice his son, Nabi Ismail A.S. Eid Adha is also known as "FESTIVAL OF SACRIFICE". So, if ade extra extra time tomorrow after solat sunat aidiladha kat masjid tu, boleh lah tengok lembu kena korban okayh!

#IMPORTANT MESSAGES - Things To Do On Eid. (copied)

*Not to eat anything before the sacrifice. (jgn bgn pagi terus nak duduk makan je. hehe)
*Recite Takbiraat on the way to and from the mosque.
*THE WHOLE FAMILY including WOMAN & CHILDREN should go for Eid Prayer. (walaupun sunat, kan elok kalau dipraktikkan juga. dapat pahala. :) )

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA PEOPLE! <3

Friday, November 4, 2011

coming up next,

lawaaa tak layout baruuuu? hehe, rajin pulak nak tukar layout blog sebab dah bosan kan. so tukar angin lah sikitt. bila layout putih suci ni hati pun tenang sikit. HOHO. tapi ada tompok tompok hitam, alaa, biasalah hati tak selalunya suci. hhehe. dah tetiba pulak kan.

oh btw, coming up next..

planning to write on 'WHY MUST...?'
WHY MUST this, WHY MUST that, WHY MUST they do this and that bla bla. so everything pasal WHY MUST laa nih. sort of questions yg i havent got any answers. ;s tapi dalam WHY MUST ni maybe akan ku temui jawapannya. eleh.

for example WHY MUST people brush their teeth? CONTOH JE OKAY. nanti igt betul betul pulaakk nak ckp pasal berus gigi. no no nehii. so yeah, insya'Allah esok kalau diizinkan tuhan i will start on my WHY MUST entry. hihihi. doakan la moga moga saya tak mengelat atau mencuri tulang dalam menulis entry.

till the next entry, GOODBYE!

Blessed Friday,

Alhamdulillah.
bertemu lagi kita di hari yang mulia ini. hihihi. saja mengada sebnrnya buat opening mcm Forum Perdana. ;)

Since semalam ya ya tak nak ada hari Jumaat sebab takut results, today memang kena terima hakikat bahawasanya hari Jumaat memang wujud yaa tuan tuan dan puan puan. oleh kerana itu since yesterday saya takut teketaq ketaqqq tak tau nak dapat apaa weeyyy for this 3rd semester. i tried to check the results last night through UiTM Student Portal and email but still there were no sign of results yet. dah la jantung memang serious laju berdegup kencang tak hengatt. then this morning, ku gagahkan diri bangun jua. (elehh ayat) akhirnya ku menemui jawapannya.

ALHAMDULILLAH. Syukur Ya Allah. usaha berbaloi weh. eventhough memang macam banyak jugak main main and terleka kejap last sem due to cell cell malas dalam badan (ada ke cell malas? oh i dont know)syukur dapat jugak maintain. memang rasa cemas gila la sem ni, dengan susah gilanya segala subjects plus dgn pressure dalaman luaran dan sebagainya. fuhhh, at last, Alhamdulillah. yang lawaknya, (for me lawak la kalau korang rasa tak lawak tak pelah kan) haha, certain subjects yang tak confident langsung turned out to be good..yang confident boleh buat tu yg dpt A-. sabar je la kan. at least USAHA, dah usaha baru boleh TAWAKAL dan BERSERAH pada ALLAH. :)

OKAYYYHH, saya punya cell idea dah bercambah, tapi saya rasa moleklah kiranya kita berhenti setakat ini sahaja di hari Jumaat yang mulia ini. ;)

therefore, THANK YOU WALID, MAK, AFFAT, LECTURERS, FRIENDS. without your support, i wont be here, i will not be as strong as i am today.

Congratulations all UiTM Students!

#nak kena prepare for MUET writing, reading & listening test pulak 19th November nih.

Thursday, November 3, 2011

whateverfeelingsthatareburdeningmerightnowpleasegoaway!

i am so freaking nervous right now i tell you. in few hours time, all my efforts throught out the semester will be revealed. i am hoping for the very best of course but we can only hope and du'a. i have tried my level best, all i need to do is tawakal and du'a and that is what i have been doing. so yeah, still hoping for the very best, and whatever happens, i believe God knows why and God has a better plan for us. Ya Allah, kau berikanlah keputusan yang cemerlang kepadaku. AMIN.

Shepherd's Pie.

hello hellooo everybodyy yeahh! ;)
hari ini marilah kita beramai ramai meraikan kejayaan memasak minggu lepas ya. okay sound so wrong. biasalah duduk rumah ada je benda nak buat sampai tak ada masa yang betul betul terluang untuk update blog. (okay menipu je tu, banyak je masa terluang, tergendala tapi pegi buat benda lain) hihihi. ingat lepas siap buat pie haritu terus nak update blog tapi alangkah sedihnya apabila hajat tidak kesampaian. OKAY STOP BUAT DRAMA!

Mari lihat picture kejayaan. haha.

so these are my shepherd's pies, before bakar lah of course. :)


these are the pies hot from the oven. it is a classic shepherd's pie actually. so if korang ada tgk tgk dkt internet recipe shepherd's pie ni memang teramatlah banyak. macam macam jenis. ohh not to forget shepherd's pie & cottage pie are the same y'all. ada yang letak cheese on top (American Style) ada yang tak letak cheese (British Style) and recipe diorang pun berbeza okay American dgn British nih. perselisihan pendapat betul lah. hehehe. tapi Alhamdulillah we tried both, tengok yang kuning kuning keemasan tu letak mozarella on top. yang macam cakaran harimau comel tu tak letak cheese. :) tapi since saya hantu cheese, of course lah suka letaak cheese lagi. nak pulak mozarella dia tak terlampau lemak jadi just nice. DAAAAPPNYERRR.

Why buat Shepherd's Pie?
first of all nak try buat Mashed Potato with Black Pepper Sauce je. patu bila fikir balik, buat Shepherd's Pie pun macam sedap since i love to eat Starbucks punya Shepherd's Pie. tapi of course la Starbucks punya pie lain, dia buat pie crust and buat comel comel, kalau tak mau hancur je serve dkt customers. hehe. tapi still sedap. kalau ikut the real shepherd's pie, tak ada crust okay. memang semata mata ubi dan daging lembu/kambing kat bawah tu. since saya peminat ubi yang tegar, wah tegar okay! oleh itu segala makanan berkaitan dengan ubi saya suka! maka dengan itu terhasil lah Shepherd's Pie. ;')

*setakat ni ramai jugak mintak recipe pie ni from me. hehe. hopefully korang try la eh yang mana yg dah dapat recipe tu. ;)

Sunday, October 23, 2011

23.

nak cerita pasal number 23 je. or it can also be 2+3. saja seronok seronok bila fikir banyak benda dalam hidup saya ade kena mengena dengan 23.

#1. 23 SEPTEMBER 1992 - Obviously i was born on that date.

#2. 23 AUGUST 1995 - My late younger sister birth date.

#3. JUZUK 23 - Surah Yaasin ada dalam Juzuk ke 23 dalam Al Quran.

#4. 23 APRIL 2010 - Kereta Viva selamat berada atas jalan raya. hehe.

#5. 23 JULY 2011 - Purchased Sony Ericsson Xperia Arc.

#6. 01*-*23**** - My handphone number pun ade number 23.

#7. *** 2309 - Viva Plat Number pun birthdate.

#8. 23 JANUARY 2009 - Hati pernah rasa macam nak pecah on this date. grrr.

#9. Number 5. - dulu kalau dekat sekolah masa form 4 form 5 selalu gak dapat number 5. haha. konon cool la sebab 2+3=5. ;p

Other than that, ada jugak baju yang written 23 by Applemint. memang semangat pakai baju tu masa birthday celebration 2 years ago.

hati mati.

lama tak update kan. banyak cerita. banyak UPS. banyak jugak yang DOWN. basically enjoying my holiday for the sake of tak payah belajar je la. yang lain tu rasa macam sama jugak. except for the environment, yeah its kind off different.

bila kita belajar, mentally tired, we need some peace of mind kan. harapan menggunung bila balik rumah, akan dapat ketenangan, keseronokan tengok orang orang yang kita sayang. tapi tak semua yang kita nak kita akan dapat. i learned one thing. DO NOT EXPECT TOO MUCH. kalau boleh jangan ada harapan pun sebab kadang kadang apa yang kita harapkan tak semua kita dapat, dan it will lead to sadness. yes kesedihan. for me, i dont ask anything except for happiness yang dapat dikumpul supaya bila balik Puncak nanti akan menjadi bekalan. takkan rasa rindu atau teringat ingat sampai homesick lah bagai.

tapi, as i said, jangan mengharap. m a 19 year old girl. orang dah malas nak layan our needs. semua carik sendiri, pandai pandai korek kebahagiaan hidup sendiri.:) 19 year old girl tak boleh nak mengada. tak boleh nak minta dimanjai. tapi being 19 jugak i need space. space for me to express my feelings. i couldnt keep it all to myself. boleh kalau nak buat tapi i will turn out to be someone else. i need to talk. i need to express what i feel. but how? no one will listen sebab for them its not important, whatever came out from my mouth is nothing. just because of i have a small heart which is so damn sensitive that whenever i open my mouth when m in tense, ill burst into tears. you know what? its better for me to cry rather than i just do what i want and act rude. one thing for sure its good that m not a rebellious teenager yo! nak rebel rebel ni bukan cara saya. ada maruah diri yang perlu dijaga. :)

dan maruah itu bukan untuk dipijak dan diri saya bukan untuk dimalukan didepan orang luar. maruah seorang perempuan bukan terletak di tapak kaki tapi perlu disanjung tinggi.

semoga Allah tabahkan hati untuk menempuhi hari hari esok. :')

Sunday, October 16, 2011

Tweet Tweet!


yaaa itulah dia. just created my own twitter account. since i have lots of time during holidays, wanting to try something new. so twitter it is. first time using it, so hopefully i will not get addicted to it. alahai betul sangat lah tu. :P

so here it goes, FOLLOW ME ON TWITTER PEOPLE! oh not to forget BE MY FOLLOWER for this blog jugak. :D

Saturday, October 15, 2011

Red Velvet!

saya suka red velvet. anda bagaimana? hehe..few days ago, i give it a try and dgn smgtnya buat red velvet. kan dah cakap bila cuti camni of course akan masuk dapur try something new. and the red velvet SANGAT SEDAPP OKAAYY! the cake texture is so moist, and for the cream on each layer, we use cream cheese and squeeze some lemon instead of whipped cream + cheese. boring kan kalau cream then tambah cream lg nnt muak, so improvise sikit.




Red Velvet must be kept refrigerated..bila nak letak dalam fridge tu, wrap la dgn cling wrap so that dia tak kering. nanti penat je buat moist moist hehe. and bila potong the base part akan melekat ckit ckit je, sbb lembut kan. hisshh, tapi sedap lah cake ni. :) something different kan.

Thursday, October 13, 2011

MUET Speaking Test..

done with speaking test and now left with reading, listening and writing which will be hold on 19th November.

a great experience yesterday. i could not help myself from feeling nervous but when i reached there (SMK Sg Ara) everything turned out to be good. Met Adil Ridzuan which were my senior during my secondary school and we both sit together and chit chatting in the quarantine room..and guess what, we both were busy talking and laughing but the rest of the candidates were busy reading books and papers. i was like, 'Adil, kita ni relax sangat ke, semua baca buku yang kita dok sembang pulak' minutes later, met one of my junior during secondary school which is Pn Ku Mariam's daughter sitting for MUET too.

during the registration time, according to the registration number, three of us were placed in the same group! how cool it was to have your ex schoolmate in one group. and when they asked us to sit according to group in order to get to know each other better before the speaking test, three of us was already busy talking and talking. ;)

Alhamdulillah, the speaking test was good i must say. and hopefully the results will be good too.

p/s : It has been a long time since Walid last sent me to school(which was my last day of high school la kan). and he did dat yesterday and waited for 2 hours until the end of the test. hehehe. comel tak Walid saya?

Tuesday, October 11, 2011

Novels Review..

here comes few novels yang you guys should read. if korang suka membaca kan, nak pulak time cuti cuti ni tak tau nak buat apa and we share the same hobby which is reading, then im here to promote, ecece promote okay, few novels yang mendapat tempat dihati dan sanubariku. okay over sikit. tetapi tidak mengapa, mari kita lihat. i owned 58 malay novels. so sekarang nak buat review based on malay novels la. kalau korang minat english novel, i love to read TRUTH OR DARE punya series. seronok. and not to forget Thoughtless and Effortless. read that thru ebook so tak membeli jadi xowned la that novel. OK HERE WE GO!

#1

aA + bB. Tajuk pun comel. haha. macam budak kecik belajar abcd but trust me cerita dia best. Hlovate memang pandai tulis novel. so cerita ni pasal Benz Alif & Addin Shah. always quarrel during school time, but end up kahwin kerana sebab sebab tertentu. nak tau sebab ape? kenala baca. and after diorang kahwin, its fun to read how they managed to live together padahal masa sekolah gila suka gaduh!

#2


tunas! ni pun cerita pasal Benz & Addin. tapi cerita ni masa diorang sekolah. buku ni start jual pun after aA + bB. kira macam flashback balik la waktu diorang sekolah. lawak okay buku ni. sebab Benz & Addin sibuk nak balas dendam sesama sendiri. ni pun karya Hlovate.

p/s : selain dari dua ni i also have Hlovate punya buku yang lain which are Versus & 5 Tahun 5 Bulan. AND sekarang novel baru dia dah keluar dekat pasaran which is Coretan Jalanan. Hlovate is good yall!

#3


Doktor Cinta! novel ni pun lawak. the way the author wrote macam kena dengan jiwa budak muda sekarang. bahasa pun tak la jiwang karat tahap aku cinta kau, kau cinta aku, marilah kita bersama. no such thing. so seronok la baca and author pandai susun cerita. dia macam very smooth jalan cerita dia. xla berebut rebut nak bagi habis tulis buku sampai skip merata. good novel i must say. cerita pasal Mazliana ni jumpa dengan seorang Boss sebuah syarikat. she called that guy Boss Besar. Boss tu sangat bossy okayyyy tapi one day bos tu upah Mazliana ni utk jadi tunang dia. and she accepted, what happen next? YOU MUST READ. buku dia tebal gilaaaaa. haha.

#4


Adam & Hawa. Novel ni dah lama sebenarnya tapi if ada orang yang belum baca lagi, anda di seru untuk membacanya. Adam, pilot(okay must bayangkan seorang yang handsome alrite!) ada banyak la girlfriends. but when he met Ain Hawani, dia pun fall in love. and of course perempuan jual mahal sikit, pastu one day, diorang kena tangkap basah sebab rancangan jahat gf si adam and kena kahwin. tapi after kahwin, seorang ke timur, seorang ke barat and Hawa ni benci Adam la sebab dia tak suka Adam tu. Adam tu diam je sebab dia dah fall in love and they met at Tanah Haram 8 years after that. nak tau cerita beli la eh. tapi not sure if ade jual lagi ke tak. tapi rasanya ada. hehehe.

p/s : Novel karya Aisya Sofea ni pun ada banyak sangat tak terkira. Sehangat Asmara, Masih Setia, and yang terbaru Uda & Dara.

#5


Biarlah YM Berbicara. at first tau pasal novel ni pun sebab ramai orang cakap best. so went to popular bookstore and beli. best jugak cerita ni! yang heroin chat dengan seorang lelaki thru YM. pakai nama Charming lah pulak lelaki tu. nak pulak memang tersangkut la suka dekat Charming tu. and Charming tu orang yang terdekat dengan heroin. siapakah? Encik Firdaus which is her boss or Abang Kamal, orang yang pernah suka dia dulu? haaaa, baca baca!

#6

Sweet & Sour. yang sweet is Zarul. yang sour is Joe. dua dua adik beradik tapi different perangai and suka dekat perempuan yang sama! so which one Lia will choose? yang sweet or yang sour?

#7


Kasih Antara Kita. Emelda berkorban untuk menjaga nama baik kakak sendiri. since dia anak kesayangan mak bapak, apa dia buat, mak bapak boleh bersabar and terima, jadi dia on behalf of kakak dia, mengaku anak yang dia bawa pulang selepas beberapa bulan is anak dia. padahal tu anak kakak dia hasil dari sumber sumber tak bertauliah. ala anak haram la senang. tapi since dia tak nak kakak dia kena marah, and kakak pun diambang maut, dia mengaku tu anak dia, and parents dia pun terima dengan redha. dia kena cemuh, maki, pandang serong, but she is strong enough till she met Aril. who is Aril? kenapa dia kahwin dengan Aril eventhough tanpa cinta? what will happen after dia kahwin dengan Aril? okay, sila baca.

p/s : novel karya Aleya Aneesa ni ada banyak jugak. antaranya yang terbaru is Kasih Benar Kasih, Hanya Dia Tahu, Aku Mahu Kamu etc. :)

selamat membaca!

Friday, October 7, 2011

Tak Tentu Hala..

alright saya dah cuti! hahaha. im done with third semester. seriously, banyak sangat dugaan this semester. but think positive, hidup kalau without dugaan dan cabaran tak thrill la kan. (haha, amboi ayat mendidik jiwa. yang penat melayan dugaan dan cabaran tu aku) haha. tapi tak kisahla, yang penting sekarang masa untuk bersuka ria beriang gembira.

my final examination? yeah its over. yesterday. i just hope for the best seriously. ive done my level best, ada la yang tak confident sana sini but dah jawab pun kan. i cant change anything. doa banyak banyak semoga tuhan memberi yang terbaik buat kita. :)

cuti nak buat apa? tu yang bermain dengan hebat dan ligatnya di fikiran. dah plan nak masak ni masak tu. jalan jalan pegi sana pegi sini. nak tengok movie la main game la. nak explore handphone baru (yang dah umur 2 bulan beberapa hari)..hehe..tapi tak tau la terlaksana ke tak impian tu. seronok weh cuti. ingat xde cuti sem ni sebab memula ada intersession kan, tapi ditunda so melompat gajahh la khodijah. oh lupa plak nak tambah satu lagi aktiviti which is menguruskan badan. haa, tu dugaan paling hebat, entah kurus entah tak. i have a good feeling badan akan lagi naik since duduk rumah goyang kaki masak itu ini. keluar try makan kedai itu ini. wah indahnya!

not to forget, im going to sit for my MUET next week. waktu final aritu tak menyempat la nak fikir pasal MUET, ni when dah habis final, balik rumah tengok muka bapakku pulang dari kota, terus teringat MUET. kena la search sedikit sebanyak pasal tu. doakan semoga segalanya berjalan dengan lancar. :)

thats all for now. nanti rajin nak tukar blog layout lah. dah bosan layout ni. tu pun, bila rajin. ;)

Friday, September 23, 2011

i am 19th!


birthday cake pun M.A.C Cosmetics. haha. thank you Mak, Walid, Cikli, Affat!

and the best surprise ever..


thank you Fahmi! and i know Ummi pun ada terlibat sekali. thank you Ummi! <3

nak lg hebat when tgh seronok jerit jerit celebrate, FELO ketuk pintu rumah.

'SEMUA DIMINTA TURUN SEKARANG!'

hahahaha. Comel kan sambut birthday camtu. haha. kena la lecture sikit sikit patu dah habis..igt nak kena denda apa ke. nasib aa xkena. haha..naik bilik cuci lah diri yang penuh dgn cream cake, bedak, lotion..tak pasal pasal mandi pukul 1 ++ pagi. :')

THANK YOU EVERYONE!

Monday, September 19, 2011

Final Examination - 3rd Semester!



exam starts today. :) nervous but still, have to do my best.

Walid, Mak, Doakan Khodijah. :')

Friday, September 16, 2011

study week people!



study week dah start since last Wednesday which was 2 days ago. and ergh, hasilnya ada la jugak kot sikit sikit. tah apa yang dibaca dan dibuat. sempat gak tengok movie bagai in between study time tu. ahaha. and perkara paling tak boleh dikawal is MENGUNYAH. my goodness, i tend to eat a lot! kalau tak kunyah something, akan minum something. kalau tak mata mula mcm nak tutup je, buku ke mana, hati ke mana, badan ke mana. hehe.

so people, wish me luck! Insya'Allah will do my very best for this upcoming final examination. :)

Wednesday, September 14, 2011

talam two faces.

tajuk pun pelik kan? it refers to someone pelik i met too. ingat baik rupanya depan cakap lain belakang cakap lain. depan kita amboi pijak semut pun tak mati, siap semut tu leh nyawa nyawa ikan lagi. tapi belakang kita, ewah ewah hebat mulut dia mengata kita rupanya. dasar talam dua muka! bukan kuih tepung talam beli dekat bazaar ramadhan tu eh. ni perangai manusia.

serious geli la weh. kau dah pulak tak tau apa benda yang jadi, kau laju je cita kat orang buruk buruk pasal orang lain. depan kita ckp buruk psl org lain, depan orang lain ckp buruk psl kita pulak. apa yang kau nak tah la dalam hidup ni? bosan sangat ke hidup? perlukan hiburan? tak sangka aku perangai kau sebenarnya camni. tapi tu la kan sepandai pandai tupai melompat, akhirnya jatuh tegolek golek juga.

lain kali kalau nak mengutuk mengata mengumpat orang dekat orang lain, silalah cermin diri anda terlebih dahulu. lepas itu, siasat atau cari sebab kenapa orang yang dikutuk oleh kau tu berbuat begitu. bila dah dapat jawapan yang dikehendaki, teruskan lah niat kau untuk mengutuk sekiranya apa yang kau rasa tu BETUL. kalau TAK BETUL, tak payah la nak buang masa reka cerita. bukan ke dosa kau tu makin menggunung, dan pahala orang yang dikutuk oleh kau tu bertambah? nak nak pulak sekarang ni orang selalu cakap Tuhan bayar cash. :) tapi kalau kau tak takut dosa pahala, go on la dengan perangai tu. nak gak tengok sapa boleh tahan. ehehhehe. good luck! and oh, tak payah nak pelik kalau nanti semua orang tau perangai kau yang 'serba boleh' tu. sebab yang tu yang kau carik pasal kan. kau akan dapat apa yang kau carik.

doa aku semoga tuhan membalas 'jasa baik' kau. Insya'Allah.

Tuesday, September 6, 2011

something that i love..

before that, mygod m so sorry for not updating as frequent as i used to do. nak update pasal raya during raya holidays, but u know, nama pun raya, ive been busy spending time with family, relatives and friends. so for now i just want to wish Selamat Hari Raya dear readers. insya'Allah if i've time, i would love to post something bout raya. ;) but for now, since raya pics are not with me, i'll just drop something here.

since after raya break, i have A LOT! of assignments, one of it is for marketing subject. what we have to do is just pick one of the company in the world, and carry out a research bout the company and of course we have to come out with a hard copy lah kan. segala company background la, products and services they offer, their product life cycle, the price, how they promote etc.

so we chose..


M.A.C Cosmetics!


i love this!


and love this tooo!


and this!!!


WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOT!

Friday, August 26, 2011

Adik.

Assalamualaikum!
few weeks ago was super busy. pressure and stress tak tentu hala sbb banyak tests n quizzes. but now, im here in Penang. balik cuti raya. =D

talking bout ADIK. last Tuesday which was on 23rd of August, birthday adik saya. tengok tu birthday adik sama date dengan kakak dia cuma bezanya i was born in September. :') everyone came and asked me curiously 'kd ada adik ke?' 'im sorry kd, i xtau u ade adik' 'adik u sakit ape?' 'adik u umur berapa?' all sorts of questions asking bout my sister. comel diorang yang bertanya tu. thank you for ur concern. memang jarang i open up any story bout her, unless kalu dah memang mulut tu nak bercerita, i will tell. :)

so here it is, Khodijah Shamsul ada adik. cuma Allah lebih sayangkan adik. jarang jugak nak dgr kd mengaku anak bongsu, selalu ckp ank number 2. eheehhe, sbb i know, i have a sister after me, which is the youngest in the family. and ahha, saya seorang kakak. (okay sounds weird kan?) mcm mana la kd nak jd kakak. hehe. tapi tu lah, Allah knows best. He took her to be with Him.

masa kecik dulu, bila duduk dalam kereta dekat belakang with my brother, selalu kata tmpt tgh tgh tu untuk adik. sebab kami dua dah duduk kiri kanan kan, so kira tgh tgh tu reserved space for her. and when both of us gaduh, selalu mak nanti ckp, gaduh la dua org, kalau adik ada mesti dia tak gaduh, then both of us akan stop gaduh. kalau nak raya, mak selalu ckp jugak, kemas rumah cantik cantik, kemas bilik, nanti adik nak datang. (u know, the positive thought of bila orang dah meninggal bila raya roh mereka akan melawat keluarga). we still have her cloth, botol susu. baju tu my mum simpan and everytime she holds it, she will cry and when she cry i will cry too. sedih. seorang ibu mengandungkan anak for 9 months and tak ada rezeki untuk membesarkan zuriat tersebut. tapi mak kuat. semua redha adik pergi. walaupun dia pergi when i was 3 years old, i still remember the situations. from hospital pergi melawat mak, and after few days tengok jasad adik dekat rumah maktok. semua orang dah siap siap nak kebumikan adik. waktu tu tak faham apa, seriously. tp when i grow up, i can feel her presence. rasa mcm ada adik. pernah one time, masa i was in form 2, i told my brother, i said, 'ifwat, aku rasa mcm aku ada adik, and she is alive' (i dont know if he can still remember my statement. hehe) masa mak masih mengandungkan adik, my bro and I la plg kecoh. selalu tunggu mak balik keja and cium/bau perut mak. hehe. comel la fikir balik.

pernah jugak waktu kecik nak tukar botol susu. i want her's. but mum doesnt let me. bila besar baru faham, its hers. :) and bila kira umur dia, kalu masa tu dia amik UPSR, mesti semua nanti kata, 'kalu tak sekarang mesti kita semua busy nk tau adik dapat berapa' 'mesti mak risau dia nak amik exam' and when last year, supposed the time she took her PMR, we said the same thing. we remember her always. mak walid selalu kata, tempat adik di syurga. dia pergi sebelum sempat buat apa apa kat dunia ni. untung adik. ;')

i used to cry always if ada org yg cerita psl their adik. tapi semua yang terjadi ada hikmah. maybe im not going to be a good sister.

so yeah, tula sedikit sebanyak cerita/kenangan bila igtkan adik.

Al-Fatihah.
Siti Nabilah binti Sheikh Samsol Bahari was born on 23rd August 1995 dan pulang ke rahmatullah on 25th August 1995. Passed away due to organ complication. :'(


we love and remember you always dear sister.

Saturday, August 13, 2011

Berbuka Puasa with YDP Agong & Permasuri. :')

for those yang baca status kd dkt facebook sure tahu i attended the event above. sebab benda ni wajib, jadi class pagi je ada, class after lunch hour semua dibatalkan demi menemui Agong & Permaisuri. hehe. excited tau tak nak g situ sebab nak tgk Agong & Permaisuri live. woottt.

bertolak from Puncak at 3.30 pm. YES! tak payah nak terkejut. awal gila kan tapi nak buat macam mana. rakyat jelata kena sampai dulu sebelum the king n queen. hehe. sampai sana pegi terus Masjid Tuanku Mizan yang baru dibina dkt UiTM Induk tu. lawaaaaaaaa sangat masjid tu i tell you. luas, selesa. kira on that day ada majlis perasmian masjid tu jugak la oleh YDPA. orang azan asar, lalu kami pun solat la berjemaah. selepas itu aktiviti bebas kuak lentang dimana ramai je students terlentang tidur sementara tunggu announcement nak get ready. when orang lain tidur, what we did was..





lalu announcement pun berbunyi suruh turun bawah King & Queen dah otw. cant believe dat i met them in person! hehe. they brought their daughter. sebijik muka YDPA. ehehe. and Permaisuri sangat menjaga anak dia. hehe. comel je tengok okay!


dalam kesesakan orang, ini je saya dapat tangkap. ada lagi tp blur. yg ni kinda clear. here you are, our King & Queen and together with their daughter(yg baju purple tu)

pastu berbuka puasa, the food was so-so. tak membanggakan sgt pun. pastu pergi solat Maghrib berjemaah together dgn YDPA & Permaisuri. Permaisuri solat dpn kami. :') pas habis solat dapat salam dgn Permaisuri. SHE IS BEAUTIFUL! senyum je memanjang. so sweet. pastu turun makan lagi and naik atas for solat Isyak & terawikh with YDPA & Permaisuri again. and after solat, dapat lagi sekali salam. hehe.

eventhough foods tu biasa biasa je, but I had fun. get the chance to meet the King & Queen. =D

* next Wednesday ada majlis berbuka dengan Sultan Selangor pulak.

Friday, August 5, 2011

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak..

Assalamualaikum semua!

dah lama tak update blog kan. seriously, masuk je UiTM balik after cuti midsem hari tu, memang my life gila miserable. tido pun tak nyenyak weh kepala otak asyik fikir assignments yang bertimbun tak siap lagi. test la quiz la yang beratur menunggu nak kena jawab. tu belum lagi bukak cita pasal replacement classes and tetiba ada extra class. memang masa yang patutnya rehat dah kena ganti class n buat extra class. smp at one point, i dont know what to feel. how to express my feelings lagi lah aku ni tak reti. oleh kerana itu, marilah kita memendam rasa. haha. bila dah kelam kabut dengan segala bagai, mula la mood pun upside down. dahi asyik berkerut memanjang, muka dah tak tau nak senyum, otak dah tak berhenti berfikir. serious. PENAT! semua benda nak kena siapkan cepat, on time. bila dah malam tu, rasa lega sebab boleh tidur, tu pun tidur tah bpe jam je. jadilah kan. bila bukak mulut cerita kat orang, of course mereka akan berkata, 'students memang macam tu'. ok saya faham hakikat itu. cuma tak perlulah dirungkaikan yang saya extra penat. mygod. ok sudah hal itu. mari cerita pasal benda lain. =D

di bulan Ramadhan yang mulia ini, saya pun menanamkan dalam diri sifat sabar. hehehehe. second time sambut puasa alone. dulu masa memula sambut seorang diri di perantauan, ingat okay la. sekali malam tu bila on the phone dengan parents, meleleh air mata. sedih sangat okay bila fikir skrg kena sahur sorang, bukak puasa w'out family. tapi kalau bukan sekarang, bila lagi kan? satu hari nanti, kita kena hidup sendiri jugak. :') first time sambut puasa sorang sorang sangatlah upset. dah pulak keja sakit memanjang. muntah la demam la gastric la. tu belum masuk cita hati dan perasaan yang dok bersedih. haha.

but for this sem, dah jadi kuat sikit. sikit laa. malam tu on the phone dgn parents pun masih mampu tersenyum walaupun tersebak seketika bila wish selamat berpuasa tu. hehe. lagi sedih actually sebab diorang semua ada kat rumah. big brother pun ada kat rumah sekarang kan. tapi takpe lah. khodijah kan kuat! ;D

berpuasa kat sini so far okay walaupun variety of foods tak seberapa tapi masih bersyukur. tu je rezeki saya. :') oleh itu, Selamat Berpuasa semua! doakan yang terbaik untuk saya okaaayy! <3

Thursday, July 21, 2011

MYOB..

heyya people!

just to tell you guys that m enjoying doing my MYOB Assignments.

nnoooo, DONT GET ME WRONG. i dont ask you to mind your own business and stop reading my blog (MYOB) but we did actually have this AIS subject with MYOB syllabus in it. which err represents Mind Your Own Business in doing company accounts. hehehe.

:) m kinda loving it now. sebab dah bijak ckit aku click click benda ni and sumbat figures apa padan patut. so yeah, its fun!

doakan saya kawan kawan. :')

Wednesday, July 20, 2011

Wooott Football !

never ever want to watch any football match before. SERIOUSLY. however kita merancang Allah menentukan. tetiba pulak kan. hahaha. All of the Part 1, 2 & 3 students are compulsory to go to UiTM Stadium to support UiTM team. of course la kan. takkan penat penat cakap wajib nak pulak pegi support team lain. mau pengsan skuad UiTM masa tu. ;p
bila dah wajib haruslah pergi. we have to get ready by 4 pm. 15 busses await us dkt luar tu. gila terharu. :') betapa bersusah payah UiTM untuk bawa kami g tengok football match. aku sabar je la masa tu. dalam hati dah macam nak meletop fikir assignment byk lg tak siapp niiihh dah boleh plak g tgk bola bagai. namun begitu, mengenangkan kupon aktiviti yang mewakili extra cocuriculum marks, ku relaaa.

dalam bus, ada kejutan. nak tahu?

dapat coupon KFC oohh. terus semangat yang hilang menderu deru datang masuk capillaries. yg wana pink tu kupon lucky draw. macam biasa la, xpenah lucky pun in any lucky draw. :(

pastu, semua bus tu dikawal ketat oleh polis. comel lah. kiri kanan depan blkg ada polis. patu polis gigih je bg isyarat dekat semua kereta pegi tepi la, stop la bagai sebab kitorang nak jalan. tak ke bangga. dah pulak tu segala traffic light diredahi dengan megahnya. haha. pastu suma kereta tengok pelik je kt kitorang. saya pun apa lagi pandang kanan dan lihat orang yang melihat ke arah kami lalu mengangkat kedua dua belah kening laju laju buat muka comel. HAHA.

sampai sana kena senamrobik dulu. ikut je la. senamrobik pun mcm menari. haha. we had fun, seriously. pastu ada mcm ceramah tp xlama pun around 45 minutes je. pastu collect KFC, makan, maghrib and masuk terus pegi stadium. gambar dkt dpn pintu stadium ada dkt blog afiqah. http://www.afiqahayob.blogspot.com

masa dah duduk, kitorang jaga la tempat for the guys. and then ada incident nak mintak penampar free tak payah bayar walau sesen from khodijah & syahidah. panas je hati kitorang masa tu. mcm nak angkat kau baling pegi tengah padang biar kau yang jadi bola. orang sepak sepak kau tapi xmasuk goal. biar offside selalu. FUHHH.


hitam merah tu UiTM. warming up.


hijau ni Kedah. warming up jugak.

oh lupa nak cakap. ni Final Match between UiTM & Kolej Komuniti Kedah. Piala Menteri Pengajian Tinggi okay. masuk tv Astro Arena live. hehe. kalu ada ulangan tu korang leh aa tengok. =D


mygod. saya suka mereka. i always adore marching bands. diorang kan pusing padang main lagu UiTM. so sweet. patu yang si putih kat depan tah orang panggil ape tu, masa diorang ni jalan depan kitorang, we cheer la kan, and dia tabik hormat. lagi laaa suma menjeritt macam nak rak seronok. haha.


mercun ke apa ni? masa footballers masuk padang, benda ni pun digunakan untuk memeriahkan suasana. haha. nampak bendera UiTM? haaa, excited.


nampak tak lelaki baju hitam kt depan yang tengah berdiri menghadap audience? dia la yang lead kitorang nak cheers kat UiTM Team. hehe. nanti ramai ramai sebut UUUUUUUUUUUUU IIIIIIIIIII TTTTTTTTTTTTT MMMMMMMMMMMM! yang lawak memula we dont know tau tetiba dok wuuuuuuuuu (As in cheer yang xdak makna tu) iii tttt mmmm. then i said la kat syidah, weh, dpa miss satu huruf ke? ke memang diorang nak sebut ITM je? patu afiqah figure it out. eh, yang wuuuu tu actually UUUUUUUUUU. barulah semua gelak and faham. :')
then bila keeper Kedah jatuh masa tangkap bola kan, we will cheer KEEPERRR SAYUURRR KEEPERRR SAYUURR! HAHAHA mesti bengang je kan keeper tu.
if ada player Kedah injured, we will sing, enjit enjit semut, sapa sakit balik Kedah enjit enjit semut sapa sakit balik Kedah. the funny part was, bila kitorang nyanyi lagu tu, terus yang injured tu berdiri and sambung main. funny la!


konon support angkat paper pastu jerit la UUU II TT MMM and then koyak and baling. hehehe.


inilah hasilnya. cantik kan?


ni supporter yang serious. haha.


KASA. :)

dan permainan itu diteruskan tanpa goal for first half. same goes to the second half. and extra time still they did not score any goal. and finally, PENALTY!

kitorang yang nervous lebih masa game & penalty tu. haha. sampai terjadi la sesuatu yang tak diduga :-

hahaha. cuba teka baju sapa saya teeerrrrrtendang. :D
dah tak payah teka. Mohamad Nur Salam, saya minta maaf kerana terlampau excited lalu memberi cop mohor di baju anda. hahaha!

and finally,
UiTM WON!


and we live happily ever after sebab sampai Puncak Perdana almost 1 am. kena mandi, isyak. and the next day we have class at 8.30 am. indah hidup ni sebenarnya. ;s

Thursday, July 14, 2011

hip hip!

after 12.30 tomorrow, im freeeeeeeeeeee.

seminggu oo cuti, tak sabar nak balik kampung.

tapi hakikatnya, after cuti ada 5 tests IN A WEEK.

followed by Law Presentation and another test.

assignments yang berlipat kali ganda yang telah dibungkus kemas masuk kedalam beg untuk dibawa pulang bersama sama. (entah buat entah tak la kan)

sedih tak? rasa tak ke-sebak-an dalam jiwa saya?

terima kasih kerana membaca.

*sebak lagi*

Saturday, July 9, 2011

i wonder..

sometimes,
i wonder..

Who Will Be The Last Person I Talk To

Before I Die..

~

Friday, July 8, 2011

i dont know.

i have a lot of assignments. lots of homeworks. need to read a lot of books and yet im still here, doing nothing. i dont know. my heart is not here. i mean, i've been thinking bout something else. not so rajin to do what i am supposed to do. class banyak kena ganti sebab banyak class cancel last week and this upcoming week. subjects getting harder and infact this sem, 2 subjects je calculation. the other 5 are reading subjects. and you know me when it comes to reading subjects plus memorizing all the facts. especially you, dear Law 240. AIS pun tak kurang hebatnya dengan segala macam computer application nak kena ingat. selain dari itu, MKT adik beradik MGT makin mengganas dengan teori terbaru. ;')kokurikulum pun lebih kacak dan bergaya apabila perlu pergi ceramah pada hari esok dan tidak ketinggalan kena buat assignments bagai. oleh itu, 8 subjects yang penuh cabaran dan dugaan mental dan fizikal. i know i can do this. this is something i love. to study and to get good results. so please Khodijah, work hard not for anyone else but for you and your family. you know you can do this.

<3, Khodijah.

Roti Jala..?


hehe, walid's version of roti jala. ingat lagi that time kd tengah sibuk menjalakan roti jala and bila yang last, nak dekat habis xleh la buat roti jala yang besar sebab baki adunan dia sikit dah kan. walid datang tanpa diduga dan membuat corak terbaru roti jala. :')

dia tuang je suma. that's my daddy. =D

Thursday, June 30, 2011

Fahmi's Surprise Birthday Celebration!


padan muka aritu masa my birthday dia sibuk sibuk pegi plan dgn my family bg kek bagai. this year, its his time. :)

started with that night at 12, mcm biasa la kan gagah nk jd first person to wish him. tapi dah dgr rumah dpn menjerit bagai nak rak 'happy birthday to youuu'. rumah kitorang bertentangan je so if bdk lelaki nyanyi sumbang sumbang tu mmg boleh je dgr. rupanya diorang prank fahmi dgn baling air sabun! eeiii geli kan. i asked him 'sabun badan ke?' but unfortunately no. sabun FAB basuh baju tu. gila berani la bdk lelaki. perempuan paling paling pun baling bedak je bg wangi. korang baling dia dgn air sabun. haha. kenapa tak sental je sekali? letak clorox ckit? ;p

that morning, pergi class mcm biasa. the whole class nyanyi lagu happy birthday to you to him during BEL class and madam asked him to make a wish. he said 'i want to achieve 2 million and put it in my ASB account.' hahaha comel lah cita cita. tak pernah dgr pun sebelum ni? HEHEHE

after BEL class, MKT class cancel. then teringat nak buat surprise birthday celebration for him. so i followed syidah and dania to giant. diorang pergi beli beras, i went to Secret Recipe to buy cake. pakcik sorang ni pelik sikit, cake memilih, cream cake tak makan, kalu bleh mkn sponge cake kosong tu je. tapi tak sampai hati la nk bg cake camtu. haha. birthday pulak tu. so i bought Chocolate Fudge Cake. pastu trus balik Puncak. sampai puncak simpan cake kat fridge dining. trus pegi check tempat surat. why?

this is because, his mum mintak tolong bg birthday card yang his family sent to him. diorang nak buat surprise jugak. so bila check tak sampai lagi. almaklumlah, puncak kan. postman sesat sebelum sampai. hehehe. ;p

petang tu, i invited all his friends turun that night for the small celebration. nasib suma on je. invited my housemates, his housemates, and our close classmates. :) diorang pun semangat je turun on time malam tu. buat malam sebab both of us puasa so after berbuka la nak celebrate.

MASA BERBUKA i said to him, 'you, malam ni ajar i MAF. I tak reti la homework yg madam bagi tu. kita study aa malam ni pukul 9' dia pun smgt je agreed.

TO OUR FRIENDS i said, 'korang, malam ni at 9 okay. korang turun awal sikit. syidah nanti g ambil cake dgn syah korang standby je. dah ready miscall aku.' diorang pun agreed.

before kejadian mmg tak berenggang la dgn my phone. call syed la, call syidah. sms org ni org tu. punya nak plan. dah pulak malam tu mmg tetiba sakit kepala yang amat smp i have to take actifast.


my housemates sebelum menjalankan misi.


nampak tak muka orang yang konon nak pergi study tapi ada niat songsang nak kenakan orang? HOHOHO.


friends. ;') thank you guys!


Choc Fudge Cake.

and then the mastermind which is me pun buat la helah tertinggal file kt rumah, i need to go back. patu konon takut nak jalan sorang ask him to follow me. pastu terus bawak dia ke lokasi kejadian. dia dah syak, 'nak p mana ni? rumah u bukan sini ka? bla bla' tanya macam macam mulut tak reti dok diam. patu tak mau jalan pulak mamat sorang ni. dia ckp 'u jalan la dulu, i ikut belakang' hahaha. takut kena prank lagi ar tu. pastu dalam dok pk sapa jalan depan belakang bagai, friends pun muncul dgn lagu tak lain tak bukan happy birthday to yoouu. terkejut monyet lah fahmi. patu dok tgk i. maafkan saya, saya langsung tak bersalah. hahahaa. :D


dia nak tiup lilin pun punya la susah. berkali kali tapi lilin tak mati pun. pastu saya yg baik hati dengan sekali hembus, mematikan lilin tersebut. haha






Mastermind & Birthday Boy.


potong kek? serahkan pada yang pakar. ;p




housemates. :')




friends, thank you so much tolong kd bg jadi jugak this surprise celeb. thank you! jasamu dikenang. wah.

p/s : card yang his family sent, harini baru sampai. see i told yaa, puncak ni rumit sikit postman nak sampai. hehehe.

photos by aliaa kamari.

An Ad